Gezinstherapie

Alle ouders streven er naar om binnen hun gezin een stabiele en veilige opvoedomgeving te creëren, waarin ieder gezinslid tot zijn/haar recht komt en kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. De manier waarop en de samenstelling van gezinnen kan heel verschillend zijn.

Soms lukt het ouders (tijdelijk) niet om hun visie voor hun gezin goed vorm te geven. Of er zijn gebeurtenissen die het evenwicht bedreigen. Vaak kom je daar zelf, eventueel met wat ondersteuning uit eigen netwerk, wel uit. Maar er kunnen ook kwesties zijn die ingewikkelder zijn, je komt er samen niet goed uit.

  • Je wilt bijvoorbeeld een beter contact krijgen met je kind.
  • Je zoekt een oplossing voor spanningen.
  • Er zijn negatieve patronen ontstaan en je wilt daar verandering in aanbrengen maar weet niet goed hoe.
  • Het gedrag van je kind doet een extra beroep op je en je hebt vaardigheden nodig om hiermee om te gaan.
  • Een gezinslid worstelt met psychische problemen of verslaving.
  • Je zoekt naar een manier om gezamenlijk ouderschap goed in te vullen (als partners of ex-partners).
  • Als ouder merk je dat bepaalde negatieve patronen te maken hebben met hoe je in je eigen gezin van herkomst bent opgegroeid en je wilt dit doorbreken.

Gezinstherapie kan in deze gevallen helpen. Onderzoek heeft bevestigd dat met narratieve gezinstherapie goede resultaten geboekt kunnen worden. Ik help jullie om de problemen goed in kaart te brengen, om de krachten van jullie gezin te (her)ontdekken en deze in te zetten om tot verbetering van jullie situatie te komen. Het verhaal van jullie gezin is a.h.w. aangetast door de problemen die zijn ontstaan. We gaan samen op zoek naar een vernieuwd gezinsverhaal, een verhaal dat helend werkt en uitzicht geeft op een betere toekomst.

Bij gezinstherapie put ik verder (ook) uit de EFFT (emotionally focussed family therapy) en MBT (mentaliseren bevorderende therapie) en maak ik regelmatig gebruik van ervaringsgerichte (non-verbale) methodieken.

Gezinnen met jonge kinderen

Als jullie een gezin zijn met jonge kinderen zal ik in de therapie meer gebruik maken van creatieve vormen en spel. Jonge kinderen hebben vaak nog meer moeite met taal in therapie. Spel en creativiteit zijn andere vormen van communicatie die vaak beter aansluiten bij jonge kinderen. Naast de ouders zijn ook de kinderen belangrijke partners in de gezinstherapie en ik werk er dan ook aan om hen actief bij de therapie te betrekken. De ervaring leert dat kinderen vaak belangrijke sleutels aanreiken op de weg naar verandering.

We Make Sense is een ambulante praktijk voor narratieve therapie systeemtherapie van systeemtherapeut psycholoog peter tuin ook werkzaam als MST therapeut voor de Viersprong gezinstherapie als systeemtherapeut en behandelaar bij de jutters youz in den haag jeugd ggz behandeling opvoedproblematiek relatietherapie kinderen jongeren tieners opgroeien puberteit zorgen school thuis omgeving opstandig ongehoorzaam luisteren druk gedrag adhd autisme pdd-nos asperger depressie stress burnout verslaving ruzie conflict spanning crisis hechting verbinding contact toezicht gezinsleven visie op een lijn team opvoeders ouders familie misbruik agressie huiselijk geweld problemen psychiatrisch diagnose automutilatie relaties vrienden grenzen patronen trauma ziekte overlijden verlies dood cultuur intercultureel geloof handicap chronisch identiteit angst faalangst fobie gevestigd in rotterdam rijnmond ik werk ook in den haag haaglanden dordrecht drechtsteden zwijndrecht barendrecht spijkenisse hoogvliet hoek van holland naaldwijk gouda nieuwerkerk aan den ijssel capelle krimpen en in rhoon poortugaal oud-beijerland hellevoetsluis hendrik-ido ambacht ridderkerk alblasserdam papendrecht sliedrecht hardinxveld-giessendam lansingerland berkel rodenrijs bleiswijk bergschenhoek delft pijnacker `s gravenzande rozenburg strijen puttershoek pernis hoeksche waard albrandswaard geervliet heenvliet brielle oostvoorne in zuid-holland nederland regio utrecht den haag voorburg rijswijk monster wassenaar breda den bosch `s hertogenbosch tilburg amsterdam leiden zoetermeer amstelveen alphen aan den rijn waddinxveen westland middelharnis ouddorp rockanje etten-leur roosendaal bergen op zoom dinteloord halsteren noord-brabant tholen zeeland

%d bloggers liken dit: