Hoe hou je je vakantiegevoel vast?

Zijn jullie ook zo lekker bijgekomen tijdens de vakantie? Of heeft het juist de zaken extra onder spanning gezet? Of ben je na twee weken werken al weer bijna opgebrand? Over de kunst van het vasthouden van je vakantiegevoel.
Na in het verleden een aantal vreselijke decepties te hebben meegemaakt aan het einde van de zomervakantie (knallende ruzies, binnen no-time weer overwerkt, etc.) durf ik te zeggen dat ik inmiddels een expert geworden ben in het zolang mogelijk vasthouden van het vakantiegevoel. Hierbij wat tips.

Allereerst tijdens de vakantie zelf en in de aanloop ernaartoe:
• Zoek een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Vermijdt must-sees, stedentrips, shoppen, toeristische attracties, en andere energievretende activiteiten. Ga wandelen in de natuur, dorpjes bezichtigen e.d. Helemaal niets doen en de hele vakantie op een bedje liggen naast het zwembad werkt meestal ook niet zo goed; het ligt tever van je dagelijkse ritme af en je `kakt helemaal in’. Probeer in je vakantie een meer ontspannen maar niet passief ritme te vinden, wat je gemakkelijker vast kunt houden als je weer thuis bent.
• Laat je telefoon thuis, of gebruik hem alleen als het echt nodig is (bv als routeplanner) en zet hem verder ook uit. Onze kinderen hadden trouwens ook geen telefoon ter beschikking, en dat was na 1 dag geen enkel probleem meer…
• Maak gebruik van elkaars kwaliteiten en vraag niet teveel van elkaar. De een vind het leuk een tent op te zetten, de ander is goed in kaartlezen.
• Vertrek niet op zwarte zaterdag, maar wacht even tot maandag of dinsdag. Je bent de ergste werkstress dan al kwijt en je staat niet de hele dag in de file op weg naar je vakantiebestemming.
• Probeer niet iedere dag met zijn allen dingen te doen. Als een of twee mensen zin hebben in een wandeling, en de anderen willen zwemmen, waarom dan niet een `keuzeprogramma’?

Maar goed, dat is nu voor de meeste mensen mosterd na de maaltijd (behalve als je buiten het hoogseizoen nu nog op vakantie gaat).
Wat ik doe nu ik weer terug ben:
• Ik beperk nog steeds de tijd dat ik met mijn telefoon bezig ben, op bepaalde tijden van de dag en verder niet.
• Ik rij bewust rustiger naar mijn werk, max. 100 km/u, het scheelt maar een paar minuten tijd maar maakt me minder gestrestst.
• We hebben thuis de tv naar een andere kamer verhuisd, zodat er in de woonkamer meer rust en minder afleiding is. Zo hebben we automatisch meer aandacht voor elkaar.
• Ik let erop dat ik niet meteen weer heel veel hooi op mijn vork neem. Dreigen er teveel afspraken op een dag te komen, of in de avond, dan zeg ik dat het die week niet meer kan en schuif ik het door.
• Ik maak iedere werkdag een (korte) wandeling; even naar buiten, even in beweging, het is goed voor mijn algemene welbevinden.
• We denken na over de activiteiten die we `s avonds ondernemen. Liever niet teveel verplichte dingen, wel met vrienden afspreken. Prioriteit aan relaties geven.
• We zorgen ervoor dat we minstens 1 avond door de weeks samen thuis zijn.

Wat in mijn ogen in ieder geval helpt is om anders naar vakantie te kijken. Als vakantie een korte onderbreking is van je jachtige bestaan, waarin je eigenlijk weer net zo jachtig op zoek moet naar insta-waardige belevenissen, dan kun je verwachten dat het rustgevende effect (als het er al is) heel snel weer is uitgewerkt. Vakantie is voor mij een kans om weer terug te gaan naar de basis, en een meer natuurlijk ritme te vinden. Als ik dat vervolgens probeer vast te houden na mijn vakantie, dan merk ik dat ik er veel meer en veel langer profijt van heb.
Er zijn vast nog veel meer ideeën, en niet alles werkt voor iedereen, uiteraard. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s