Mens, durf te leven…

In verband met de holocaust heb ik eens iemand horen zeggen dat er twee soorten overlevenden zijn: zij die niet zijn gestorven en zij die opnieuw zijn gaan leven. Traumatische gebeurtenissen hebben grote impact op mensenlevens. Trauma brengt veel schade toe, maar het ergste is misschien nog wel dat het je de lust tot leven ontneemt. Niet voor niets hebben mensen die een trauma hebben meegemaakt vaak last van somberheid, depressie, lusteloosheid, hopeloosheid en worstelen zij niet zelden met zelfbeschadiging en/of suïcidaliteit. Trauma is een donkere en eenzame plek.

Bij de instelling waar ik werk behandelen we trauma bij kinderen en jongeren. Vaak wordt daar een individuele psychotherapie op ingezet, ondersteund met EMDR (een methodiek die helpt om traumatische gebeurtenissen een plek te geven en te `ontkoppelen’ van het heden) en systeemtherapie. Als systeemtherapeut focus ik me dan graag op het versterken van de vernieuwde identiteit en dit te verankeren in het netwerk (de belangrijkste mensen) om de cliënt heen. Ik merk hoe belangrijk dit is. Een traumabehandeling is niet klaar wanneer het trauma een plek heeft gekregen en de nare gebeurtenissen niet meer zo’n verlammende invloed op iemand hebben. Daarna begint het nieuwe leven. Niet meer als slachtoffer maar als overlevende van trauma. Dan is het belangrijk om je levensverhaal (wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar wil ik heen) opnieuw te gaan vormgeven, het is dan niet meer alleen een verhaal van trauma, het wordt een verhaal van leven na trauma. Dat opnieuw leren leven is van levensbelang. En daar is lef voor nodig.

Het opnieuw in contact komen met je bronnen, het opnieuw verbinding maken in je belangrijkste relaties, het opnieuw geven van betekenis aan hoe je leven is gelopen en hoe het verder kan gaan, daar gaat het dan om. Samen hieraan werken, en daar ondersteuning en waardering bij krijgen van je netwerk, is dan enorm helpend. Je hebt iets heel ergs overleefd. Maar overleven is niet vol leven. Het is op zijn best half leven, maar eigenlijk is het geen leven. Nu moet je weer leren midden in het leven te staan.
Durf opnieuw te leven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s